VOORBEELD PIETER

'Als ik een presentatie moest geven, brak het zweet me uit!'

1-man-op-bergWat is de situatie?

Pieter werkt als teamleider bij een telecombedrijf. Hij heeft sinds een drie maanden een coach omdat hij het moeilijk vindt om de vergaderingen met zijn team op een gestructureerde manier voor te zitten en om goede presentaties te geven.Aan de hand van concrete situaties evalueren Pieter en zijn coach Pieters gedrag en bekijken alternatieven. Pieter merkt dat hij baat heeft bij de feedback van zijn coach en hij probeert nieuwe vaardigheden uit. Maar vooral bij de presentaties blijft hij last houden van spanning. Dit zorgt ervoor dat zijn verhaal nooit echt goed uit de verf komt. Ook beseft Pieter zich dat hij sinds een tijdje probeert te vermijden dat hij een presentatie moet geven.

Intake met Coach 4 Care

De coach van Pieter neemt contact op met Coach 4 Care. In een gesprek met Pieter en zijn coach wordt duidelijk dat de spanning bij Pieter over het geven van presentaties voortkomt uit een vervelende ervaring die hij bij zijn vorige werkgever heeft gehad. Daar gaf hij een presentatie en werd onderbroken door een toehoorder met een kritische opmerking. Vervolgens was Pieter zijn verhaal kwijt en ontstond er veel onrust in de zaal. Hij stotterde zich door zijn verhaal heen en voelde zich na de presentatie erg ontevreden over zijn eigen optreden.

Samenwerking met Coach 4 Care

Pieter en Coach 4 Care richten zich samen op deze ervaring. Samen zoeken ze uit wat het meest spanningsvolle aspect aan de situatie was en wat Pieter hierdoor over zichzelf is gaan denken.
Ook zoeken ze uit op welke manier deze ervaring nu nog precies van invloed is op het huidige functioneren van Pieter. Pieter benoemt het beeld wat hij op dit moment nog het meeste spanning oplevert. Steffie van Coach 4 care vraagt Pieter zich te concentreren op dat beeld en biedt een afleidende prikkel aan (ze gaat met haar vingers van links naar rechts voor de ogen van Pieter, link naar voorbeeld filmpje bijvoorbeeld) en ondertussen vraagt ze hem wat er bij hem opkomt, wat hij denkt, wat hij voelt. Tijdens dit proces neemt de spanning t.a.v. de ervaring blijvend af. Vervolgens richten Pieter en Steffie zich op de eerstvolgende presentatie die hij moet geven. Pieter richt zich op een positieve gedachte over zichzelf. Na een sessie van een uur is alle spanning t.a.v. de herinnering weg. Pieter en Steffie spreken af dat Pieter na de eerstvolgende presentatie contact opneemt met Steffie om te laten weten hoe deze verliep.Wanneer Pieter contact opneemt, vertelt hij dat de presentatie goed verliep. Door de feedback van de coach in combinatie met de korte behandeling van Steffie voelt Pieter veel meer zelfvertrouwen in het geven van presentaties. Pieter en zijn coach hebben nog een paar afspraken om te werken aan de laatste paar doelen die ze aan het begin van de coaching hadden gesteld. De coaching wordt succesvol en naar tevredenheid afgesloten.

Wil je weten wat Coach 4 Care voor jou en je klant kan doen? Neem contact op!